Gelijkwaardigheid moet de dicussie om gaan, niet gelijkheid.

Let wel: het gaat hier om de gelijkwaardigheid, en niet de gelijkheid van mannen en vrouwen. Dit geldt voor de gehele mensheid, en in elke discussie gaat dit mis. We hebben het altijd over ‘gelijkheid’. Hiermee impliceren we, objectief en normatief, dat mensen en vrouwen dezelfde eigenschappen en keuzes hebben, maken en moeten maken. We vergeten hierbij de schoonheid van de verschillen en de noodzakelijke balans tussen beide geslachten en hun karakteristieken. Als een man kiest voor y en een vrouw voor x, of andersom, is dat hetzelfde waard, maar niet hetzelfde. We mogen niet wensen dat een vrouw voor y móét kiezen, omdat dit zogenaamd geëmancipeerd zou zijn. Hiermee gaanw we voorbij aan de keuze en preferentie die elk individu heeft voor een rol en gedragspatroon in zijn of haar leven.

Geëmancipeerd betekent “zijn en handelen vanuit eenzelfde waardepatroon,” niet “precies zo handelen als de superiore ander.” Ons gangbaar gebruik van dit woord impliceert een superioriteit van een bepaalde eigenschap (vaak mannelijk, atheïstisch, Westers), waaraan iedereen zou moeten voldoen. De discussie geschiedt rondom een foutieve definitie, en zolang die fout niet wordt opgelost praatten we allemaal langs elkaar heen.

http://www.diegomallien.com/wp-content/uploads/2018/01/Gelijkwaardigheid.jpghttp://www.diegomallien.com/wp-content/uploads/2018/01/Gelijkwaardigheid-150x150.jpgDiederik MallienDe maatschappij, dat ben jijGelijkwaardigheid moet de dicussie om gaan, niet gelijkheid. Let wel: het gaat hier om de gelijkwaardigheid, en niet de gelijkheid van mannen en vrouwen. Dit geldt voor de gehele mensheid, en in elke discussie gaat dit mis. We hebben het altijd over ‘gelijkheid’. Hiermee impliceren we, objectief en normatief,...Bezinning op het controversiële - Tijd voor een nuchtere beschouwing