gezond eten is makkelijkGezond eten is er niet meer bij

Gezond leven komt fysiek gezien neer op twee dingen: gezond eten en beweging. Echter, veel van het ene zal niet kunnen compenseren voor een tekort aan het andere. Beide moet er zijn en het moet in balans zijn. Beide zijn niet moeilijk, maar blijken voor veel mensen toch erg lastig te zijn. Ik richt me hier alleen op het eten. Want hoeveel je ook beweegt en sport, teveel ongezond eten zul je er niet af kunnen sporten. Meer en meer mensen in Nederland zijn te dik en het aantal mensen met overgewicht wordt steeds groter, ondanks alle gezond-eten hypes en rages en alle diëetboeken die de laatste tien jaar populair zijn. Hoe meer er wordt geconstateerd dat de Nederlandse bevolking te dik is, hoe dikker de mensen worden, lijkt het wel. Het is een niet te stoppen trend. Als ik langs mijn oude basisschool fiets, dan zie ik dat de gemiddelde omvang van de kinderen schrikbarend is toegenomen en hetzelfde zie ik bij mijn middelbare school en eigenlijk alle andere scholen waar ik langs kom.

Dit is ook eigenlijk niet zo gek. Toen ik klein was namen ik en al mijn klasgenoten een broodtrommeltje mee naar school, waar bruine of witte boterhammetjes in zaten, die besmeerd waren met pindakaas of belegd met een plakje kaas of ham. Daarnaast hadden veel kinderen zo’n gekleurde plastic beker waar sap, thee of melk inzat. Andere kinderen hadden pakjes Yogi. En iedereen was stikjaloers wanneer iemand een pakje chocomel mee had gekregen van zijn ouders. Als er iemand jarig was, dan nam diegene altijd wat mee om te trakteren. En dat was me toch altijd een feest! Schuimpjes, een plakje van de cake die door mama was gemaakt, of eens in de zoveel tijd een gezelschapszak chips, dan vocht iedereen om de bolognesechips of de paprikachips. Ik vond zelf de naturelchips altijd het lekkerst, dus ik hoefde nooit te vechten. Nu zie ik de helft van de kinderen in de kleine pauze een Snickers of een Mars tevoorschijn halen en de plastic bekers zijn vervangen door flesjes Fanta, Highway Cola en energy drink. Dit alles is heel normaal en kinderen worden uitgelachen en gepest als ze van die lekkere luchtige triplex-wafels meenemen. Het is niet gek dat het maatje M van vroeger nu een XL is.

 

We koken alleen nog maar Instant

Het is er binnenshuis ook niet beter op geworden. Mensen koken niet meer echt. Op de lokale en de oriëntaalse keukens kom ik nog terug, maar gewoon aardappelen, vlees en groenten is er niet meer bij. Nou ja, het is er nog wel, maar dan niet meer te herkennen onder de dikke laag kip-tandoori- of saté-aanmaaksaus. De sauzen zijn geen van alle zelfgemaakt, het komt allemaal uit poeder dat tot saus verwordt door er een plens water bij te gooien. Of een andere ingeblikte saus. Een standaard Albert Heijn rijst-, vlees- of pastasaus wordt tegenwoordig gemaakt met een zakje geprepareerde kruiden en op zijn minst twee flessen andere zoete troep of zogenaamde sojasaus. Ik ben laatst bewust in Albert Heijn gaan rondwandelen en zo ongeveer de helft van de schappen ligt vol met aanmaaksaus en ander instantmateriaal. Als we op een pakje kruiden kijken, dan zien we dat het niet alleen kruiden zijn, maar ook een hoop andere suikers, zoetstoffen, voedingszuren, smaakversterkers, ‘E-nummers’ en weet ik allemaal wat. Uit dit alles bestaan ook de flessauzen, met als enige verschil het water en de kleurstoffen die eraan toegevoegd zijn om het lekker te laten lijken. Dan kijken we vervolgens naar de calorieën die we aan op het menu hebben en komen we erachter dat we een hoeveelheid binnenkrijgen die bouwvakkers op een zware dag nodig hebben. En dan komt daarbovenop nog eens het echte eten, de rijst of pasta, vlees en groente. Het dagelijkse vocht dat mensen binnenkrijgen is bijna nog alleen maar cola, fanta en andere synthetisch gezoete sappen. Thee en water is er niet meer bij. Ondertussen zitten we op twee keer het aantal calorieën van een gezond mens met een normaal lichaam. Dan heb het echt niet over sixpacks of een ‘beach body’, ik heb het gewoon over een persoon met wat gezond vet aan zijn lichaam, voor mannen een vetgehalte van ongeveer 18%-25% en voor vrouwen 25%-32%.

Als ik dit alles lees, dan denk ik: hoe kun je dit nou lekker vinden? Het is allemaal extreem zoet, ook het zoet-zure is zoet, het is allemaal drapperig en ik voel me opgeblazen als ik het een keer eet. Kijk, het is voor mij moeilijk om aan te komen. Ik moet er zelfs op letten of ik wel genoeg eet, anders val ik af. Dit is deels genetisch, maar ik eet ook gezond. En dat doe ik niet eens echt bewust. Het gaat bij mij vanzelf, omdat ik gezond eten uiteindelijk het lekkerst vind. De term ‘gezond eten’ klinkt mij altijd vreemd in de oren, want voor mij is er alleen normaal eten en ongezond eten of kortweg troep. Onder deze troep vallen alle genoemde sauzen en kruidenpreparaten. Het is dikmakend en je lichaam kan er niets mee of wordt er zelfs door aangetast. Mijn dagelijkse boodschappen mandje bestaat uit rijst/pasta/aardappelen/couscous, groente, (vers en ongeprepareerd) vlees, fruit, melk, havermout en brood. Soms tref je er brood, boter, een potje bonen, kaas, ham, of champignons in aan. Als je niet veel vlees eet (zoals ikzelf tegenwoordig) kun je ‘vlees’ vervangen door ‘bonen en paddestoelen’. Dit geldt voor de rest van het artikel. In mijn keukenkastje liggen uien, knoflook, zout, peper, potjes of verse kruiden, hete pepers, eieren en pure hagelslag om de havermout op te leuken. Meer niet. Ik eet geen chips of koek en ik doe niet aan geprepareerde zakjes of sausjes. Ik kook altijd voor twee dagen en dat doe ik met genot. Elke keer als ik voor iemand kook word ik de hemel in geprezen hoe wonderlijk of orgasmisch (dit woord is echt gebruikt) mijn eten is. En dan denk ik: ‘Echt? Alweer? Maar wat dóé jij dan met je eten?’ Ik ben opgevoed met de Indische keuken, maar het hieronder beschreven ‘geheim’ kennen ze eigenlijk in de hele wereld behalve in het Westen. Mijn oma zegt altijd dat Nederlanders niet kunnen koken en dat is klaarblijkelijk het geval, gezien de reacties die ik op mijn kookkunsten krijg. En het is zó mákkelijk te leren. Ik zal vertellen wat ik in de keuken doe en dan kun je zelf bepalen of het echt zo bijzonder is (het inhoudelijke gaat verder op de alinea erna).

 

Gezond koken is zó makkelijk! Lees maar:

Eerst zet ik pasta of rijst op. Ik snij drie uien en twee teentjes knoflook, die ik in een pan met een laagje zonnebloemolie doe en op een middelhoog vuurtje laat bakken. Hier voeg ik meteen zout, peper en andere toepasselijke kruiden aan toe (dit is bijna altijd geïmproviseerd). Dit is de universele basis van alles. Het geeft de lekkere smaak aan het eten en zonder dit wordt het niks, onherroepelijk. Vervolgens snij ik het vlees in blokjes en doe ik die bij de uien, die inmiddels samen met de knoflook en kruiden zijn verworden tot een zachte doch krachtige voedingsbodem. Ik laat het vlees garen en schep het af en toe om, opdat het niet kan aanbranden. Onderwijl snij ik de groenten en als het vlees gaar en een beetje knapperig is doe ik die erbij. Inmiddels is de pasta of rijst klaar, giet ik die af en doe ik alles bij elkaar. Dan laat ik die nog een paar minuten op een laag vuurtje pruttelen terwijl ik al roerend proef of ik er genoeg kruiden bij heb gedaan. Je kunt ook uiteraard ook alleen het vlees klaarmaken en dit apart bij de rijst en groenten eten, of het vlees en de rijst mengen en iets leuks met de groeten doen. Het is maar wat je wil. Uiteindelijk ben je al met al 20 tot 30 minuten bezig. Is dat nou zoveel moeite? Toegegeven, ik zie er zelf ook wel eens tegenop, maar als ik de eerste lepel eten in mijn mond stop word ik op slag gelukkig en weet ik weer waarom ik die 30 minuten bezig ben geweest.

Als ik een vleesgerecht maak, dan doe ik vaak het bovenstaande en laat het vlees garen in een laagje water. Als je het preparaat hebt gemaakt doe je de blokjes vlees erbij en voeg je zoveel water toe dat het vlees net aan onder water staat. Dit breng je eerst tot een hoge temperatuur en vervolgens laat je op een laag vuurtje bijna al het water verdampen. Na 3 kwartier tot een uur is bijna al het water verdampt en ligt het vlees nu in een heerlijk sausje, waar iedereen die bij mij eet zo van gaat zwijmelen.

Als ik vegetarisch kook, doe ik wat ik hierboven heb beschreven, maar laat simpelweg het vlees weg en voeg halverwege het proces een potje bonen toe, met vocht. Op het eind doe ik er champignons bij, die moeten niet al te lang bakken zodat ze niet te slap worden.

Maak ik groeten apart, maak ik meestal een lekkere salade. Je koopt een slamix bij Albert Heijn (ja, dit keer mag het! Je kunt de sla natuurlijk ook zelf snijden) die je in een simpele dressing doet. De dressing bestaat uit een laagje olie, azijn, peper, zout en suiker. Huh, suiker? Ja, suiker. Probeer het maar eens. Dit alles doe je in een kom en klutst het. Vervolgens doe je de sla erbij en TADA! Simple as that en onvergetelijk lekker.

Het is allemaal echt niet zo moeilijk en het heeft alleen maar voordelen om het bovenstaande te doen. Het is lekker, gezond en goedkoop. Geen sauzen en preparaten meer. Alleen maar rijst, vlees of vervangers, groenten en uien en knoflook. Dat voel je duidelijk in je portemonnee na een maand. En probeer thuis ook eens water en thee zonder suiker te drinken. Water wordt na verloop van tijd prima te drinken als je helder water niet gewend bent. De thee kun je opleuken met melk, citroen, honing of gember.

Ik begrijp niet waarom mensen tegenwoordig zo ongezond moeten zijn. Ik snap wel dat het gebeurt als een logisch gevolg van wat ze eten en drinken, maar het is allemaal echt niet nodig. Gezond (normaal) eten heeft letterlijk alleen maar voordelen: elke maaltijd is genieten, je bent in zijn algemeen een stuk vrolijker en fitter en het bespaart erg veel geld. Smeer bammetjes om mee te nemen naar je werk of naar school in plaats van maaltijdsalades, belegde broodjes of gevulde koeken te kopen. Geef je kinderen toch weer die leuke gekleurde plastic beker mee, dat is veel cooler dan een Mars. Hou het snoepen voor bij de film of voor een speciaal avondje, dan geniet je er veel meer van. Je kunt alles uiteraard helemaal laten, niet meer snoepen, geen snacks, geen McDonalds en geen döner kebab, maar dit zijn dingen die er af en toe gewoon bij horen. Het moet wel leuk blijven. Gezond is het nieuwe makkelijk!

http://www.diegomallien.com/wp-content/uploads/2017/03/gezond-eten.jpghttp://www.diegomallien.com/wp-content/uploads/2017/03/gezond-eten-150x150.jpgDiederik MallienDe maatschappij, dat ben jijGezond eten is er niet meer bij Gezond leven komt fysiek gezien neer op twee dingen: gezond eten en beweging. Echter, veel van het ene zal niet kunnen compenseren voor een tekort aan het andere. Beide moet er zijn en het moet in balans zijn. Beide zijn niet moeilijk, maar...Bezinning op het controversiële - Tijd voor een nuchtere beschouwing