Amsterdam moet weer van de Amsterdammers worden”, roept iedereen. Dit is laatst ook door een van onze wethouders gezegd. Die opperde meer regelgeving om het aantal Airbnb’s en short-stays te verminderen en daarmee het toerisme te laten afnemen. Maar het zijn niet alleen de toeristen die Amsterdam overnemen. Het is ook de alomtegenwoordige reclame.

Eerst was reclame alleen te vinden op stilstaande muppies en in tramhokjes. Dat was nog prima. Maar nu vind je op elke hoek van de straat enorme bewegende hd-schermen, van het Centraal Station, het Damrak en het Waterlooplein tot aan de Beethovenstraat en zelfs lokale winkelcentra als Oostpoort. Een lekker ritje door de stad is er niet meer bij, want waar je eerst nog kon genieten van de mooie oude panden en leuke buurtjes, zijn het nu schreeuwende muppies geworden die je aandacht opslokken. De meeste trams zijn rijdende reclameborden geworden. Zelfs een van de pontjes naar het Ij-plein is nu fel oranje beschilderd met in koeienletters ‘Thuisbezorgd.nl’.

De toeristen waren nog wel te verteren als zijnde ‘ook maar mensen’. Maar de reclame is opdringerig, en express fel en in-your-face. En de gemeente werkt actief mee om steeds meer plekken in Amsterdam van reclame te voorzien. Ten koste van de schoonheid en relatieve rust. Het is maar wat je ‘teruggeven aan de Amsterdammers’ noemt.

http://www.diegomallien.com/wp-content/uploads/2017/11/Amsterdam-reclame-1.jpghttp://www.diegomallien.com/wp-content/uploads/2017/11/Amsterdam-reclame-1-150x150.jpgDiederik MallienDe maatschappij, dat ben jij“Amsterdam moet weer van de Amsterdammers worden”, roept iedereen. Dit is laatst ook door een van onze wethouders gezegd. Die opperde meer regelgeving om het aantal Airbnb’s en short-stays te verminderen en daarmee het toerisme te laten afnemen. Maar het zijn niet alleen de toeristen die Amsterdam overnemen. Het...Bezinning op het controversiële - Tijd voor een nuchtere beschouwing