Let’s face it, over een paar decennia hebben we geen fossiele brandstoffen meer. Sommige onderzoeken zeggen over 80 jaar, sommige zeggen 50 jaar, en weer anderen hebben het over 1 generatie (zo’n 25 jaar). Laten we voor de grap uitgaan van die 25 jaar. Hier nu geen feitelijk beschouwing, gewoon lichtvoetige speculatie.

De gemeente Amsterdam heeft al een briljante zet gedaan door scooters van het fietspad te verbannen, de autoweg op. Heel goed, want gemotoriseerd verkeer moet niet op het fietspad. De snelheid van scooters maakt het voor fietsers gevaarlijk. En is het voor de scooters niet gevaarlijk tussen de auto’s dan, hoor ik je denken? Misschien, maar auto’s zijn voor scooters altijd nog minder gevaarlijk dan scooters voor fietsen. En auto’s knetteren niet direct in je gezicht als ze voor je staan.

Feit is dat scooters existentieel onwenselijke dingen zijn. Niemand wil ze, iedereen heeft er de pest aan: fietsers willen ze niet op het fietspad, auto’s willen ze niet op de weg. Net zoiets als Canta’s, alleen hebben Canta’s nog een goed doel (hoewel ik me wel eens afvraag wat die fitte jongen van 20 daar achter het stuur doet).

Als ik zo om me heen kijk, dan wordt mij één ding duidelijk: scooters zijn toffe dingen voor jongeren tussen de 16 en 25 die het stoer vinden om zoveel mogelijk lawaai te maken. Feitelijk observatie. Niets normatiefs aan.

Maar nu komt het: die dingen maken zoveel herrie bij de gratie van benzine. En als de olie binnenkort op is, dan moet alles elektrisch. Ergo geen lawaai meer. Dan vraag ik me af hoeveel jongeren nog scooter blijven rijden. Wanneer het geen cool image-ding meer is. En biobrandstof? Hoe stoer is dat nog? Zie je het al voor je, twee jongens bij het tankstation: “ja euh, is gewoon stoer toch, biobrandstof. Zo groen, goed voor het milieu enzo. Moet je ook doen man.” “Wat is dat dan?” Ja gewoon, verbranding van bladeren en takken toch.” Op het moment dat er zo’n bewustzijn ontstaat is lawaai en smog allang niet meer cool.

Met andere woorden, het scootertijdperk zal ook eindigen. Ik zie het niet gebeuren dat mensen massaal elektrische scooters gaan kopen. That would defeat the purpose.

http://www.diegomallien.com/wp-content/uploads/2018/01/Scooter-op-fietspad.jpghttp://www.diegomallien.com/wp-content/uploads/2018/01/Scooter-op-fietspad-150x150.jpgDiederik MallienGroene stroom enzoLet's face it, over een paar decennia hebben we geen fossiele brandstoffen meer. Sommige onderzoeken zeggen over 80 jaar, sommige zeggen 50 jaar, en weer anderen hebben het over 1 generatie (zo'n 25 jaar). Laten we voor de grap uitgaan van die 25 jaar. Hier nu geen feitelijk beschouwing,...Bezinning op het controversiële - Tijd voor een nuchtere beschouwing