Let’s face it, over een paar decennia hebben we geen fossiele brandstoffen meer. Sommige onderzoeken zeggen over 80 jaar, sommige zeggen 50 jaar, en weer anderen hebben het over 1 generatie (zo’n 25 jaar). Laten we voor de grap uitgaan van die 25 jaar. Hier nu geen feitelijk beschouwing, gewoon lichtvoetige speculatie.

Een weekendje zonnen op Canarische Eilanden, internationale conferenties, staatbezoeken, wat hebben die gemeen? Juist, vliegverkeer. En waarop vliegt een boeiing? Kerosine. En dat wordt gemaakt van aardolie. De oliereserves lopen op hun eind. Met een alsmaar groeiende vliegsector gaat het steeds harder met olie. Als die op een gegeven moment op is moet er een groen alternatief komen: biokerosine (serieus?).

KLM heeft al vluchten gemaakt op biokerosine. De passagiers betalen extra voor die biokerosine. En het ding is dat biokerosine eigenlijk gewoon kerosine is, maar dan gemengd met, ja echt waar, hergebruikt frituurvet. Dus als we in de toekomst een weekendje naar de zon willen, kunnen we waardebonnen halen bij onze lokale friettent. “Nu bij elke 20 grote friet speciaal 1 retourtje Ibiza!” 

De ontwikkeling en markt voor biokerosine schiet alleen nog niet op en loopt nu al spaak. Het wordt nog bijna niet gemaakt en het is duur. En duurzaam is het eigenlijk niet. Het is slechts een tijdelijk oplossing. Experts zien er niets in. Wat dan wel? Dat weet niemand nog. Mijn optimistische blik zegt dat we doorvliegen totdat we geen olie meer hebben. Je hoeft ook niet 4 keer per jaar een weekje naar de Cariben, India, Japan en Venezuela. Of elk weekend naar Londen of Berlijn. Ga maar eens wandelen naar Polen of Italië. Leer maar eens genieten van wat we dichtbij hebben. Het zal je leven verrijken.

http://www.diegomallien.com/wp-content/uploads/2018/01/Vliegtuigstrepen.jpghttp://www.diegomallien.com/wp-content/uploads/2018/01/Vliegtuigstrepen-150x150.jpgDiederik MallienGroene stroom enzoLet's face it, over een paar decennia hebben we geen fossiele brandstoffen meer. Sommige onderzoeken zeggen over 80 jaar, sommige zeggen 50 jaar, en weer anderen hebben het over 1 generatie (zo'n 25 jaar). Laten we voor de grap uitgaan van die 25 jaar. Hier nu geen feitelijk beschouwing,...Bezinning op het controversiële - Tijd voor een nuchtere beschouwing