Elke week gaan we langs bij iemand met opmerkelijke apparatuur in huis. Dit keer zijn Henk de Vries op bezoek. Hij woont in het centrum van Amsterdam en hij heeft ons nadrukkelijk gevraagd net voor lunchtijd langs te komen. Dan zouden we, zo zegt hij zelf, een perfect kopje koffie van hem krijgen.

Dag Henk, zou je jezelf voor willen stellen?

Hoi, ik ben Henk en ik hou erg van koffie. Ik drink al sinds jaar en dag paar straffe bakkies als ik opsta. Ik werk in de bouw, dus ik moet altijd heul vroeg op. Op een gegeven moment werd ik gewoon niet meer moe en ging ik maar door als ik eigenlijk allang had moeten stoppen. Op een dag schoot het in mijn rug en kon ik niks meer. Toen heb ik maar een uitkering aangevraagd. Nu zijn het bakkies troost geworden (lacht hartelijk). Ik ben overigens nog steeds aan het revalideren.

Wat heb je voor apparaat om ons te laten zien?

Ik heb onlangs een koffieautomaat gekocht. En niet zomaar een! Met mijn nieuwe Zet-Het-Niet-Meer-Zelf Warme Drankenmachine krijg ik nu elke ochtend perfecte koffie zoals ik hem echt lekker vind. Maar ik krijg ook wel eens iets anders. Het ligt eraan. Ik zeg tegen hem ‘zo, goeiemorgen, hebben we weer zin in een straf bakkie.’ Ik moet dan mijn oog scannen en dan kan hij berekenen of ik koffie mag die dag. Hij is heel slim, dat ding. Werkt op AI ofzo, zeiden ze me. Soms geeftie me een bakkie thee. Of warm water. Ook heul lekker hoor. Om de koffie wat aan te lengen. Voor de bloeddruk.

Dus je koffieautomaat bepaalt wat je kan drinken?

Het gaat wel in samenspraak hoor. Hij houdt me gewoon in de gaten weet je. Ik moet regelmatig mijn bloedsuiker, gewicht, bloeddruk en al die dingen invoeren. Als mijn suiker oké is mag ik af en toe zelfs een koppie warme chocolade. Hij kan ook slagroom en mokkaslagroom maken. Die kloptie zelf op. En hij weet precies hoeveel en hoe sterke koffie hij me moet geven voor optimale prestaties als ik hem vertel wat ik die dag ga doen. En hij heeft me nog nooit teleurgesteld. En ik hoef bijna nooit meer naar de dokter.

Kun je dat perfecte kopje koffie eens voor me inschenken?

Maar natuurlijk1 Doe je vinger maar hier, je oog hier, en….chocolademelk! Haha, heb je al koffie op vandaag mevrouw?

Ja, drie kopjes.

Zou, zie je? Mooi dingetje toch! Hoef je nooit meer te bedenken of je niet al teveel hebt gehad.