Om maar met de deur in huis te vallen: insecten zijn eetbaar en gezond. Vier van de vijf wereldbewoners hebben om die reden geen enkel probleem met de consumptie van krekels, mieren en women. In Azië, Afrika en Midden- en Zuid-Amerika lust men er wel pap van. Nederlanders en Belgen laten hun beurt graag rauwe vis in de keel zakken dat vindt men elders dan weer merkwaardig. Ook garnalen lusten wij als kustbewoners rauw, terijl garnalen toch erg veel weghebben van insecten.

Het wel of niet eten van krekels is kortom een kwestie van cultuur en perceptie. Het zou goed zijn voor iedereen de ‘getver-factor’ kwijt te raken en eens een hapje insect te nemen. Insecten zitten namelijk boordevol proteïne, vitamines, mineralen en essentiële oliën. Daarbij komt nog eens dat de milieubelasting om de insecten te kweken uitermate laag is. Zo heeft een krekel vijftien keer minder land nodig dan vee om een vergelijkbare hoeveelheid proteïne te leveren – en zoals bekend is proteïne een onmisbare bouwsteen voor spierherstel na inspanning.Vandaar het idee krekels te gaan verwerken in voedingsrepen. Een Energy Zanzi Bar bevat alle negen essentiële aminozuren, is rijk aan vitamine B12, ijzer en calcium en zit vol proteïne. Een perfecte versnapering om bij van sporten of als tussendoortje op het werk.

Voor de duidelijkheid: het is niet zo dat je met deze reep op zichtbare stukjes krekel zult knagen. Omdat de krekels worden gedroogd en volledig vermalen tot poeder, zul je echt geen pootjes en voelsprieten aantreffen. De reep bevat, naasttien procent (smaakloze) krekelmeel, cashewnoten, dadels en donkere chocolade. En op de vraag of dat nou lekker is, kunnen we antwoorden met een volmondig ‘ja’.