Bewegen is noodzakelijk. Intensief bewegen en sporten helpt om sterker en fit te worden en om te ontspannen. Maar veel mensen leven in de veronderstelling dat naar de sportschool gaan een vorm is van sporten waar je fit en sterk van wordt. Dit is een misvatting. Als je sport train je je lichaam, ben je intensief aan het bewegen. Je gebruik je lichaam als geheel om is essentie sterker te worden en een beter uithoudingsvermogen te krijgen.

Het enige wat je je doet in een sportschool, als je krachttraining doet, is stilzitten op een stoeltje en een specifieke beweging een keer of 20 herhalen. Daar wordt je niet sterker van. De spier die je gebruikt wordt weliswaar sterker, maar je traint de spier voornamelijk om die ene specifieke beweging te maken. Daar krijg je geen conditie van. Je wordt beter in het uitvoeren van de handeling die je op een toestel zit te herhalen. Je zondert de spier af van de rest van je lichaam, en ‘sterker worden’ gaat pas echt tellen als je lichaam als geheel sterker wordt. Balans? Evenwicht? Flexibiliteit? Ook niet. Je wordt er alleen stijf van, omdat een spier onnatuurlijk snel groeit, zonder dat de rest van je lichaam meegroeit. Daardoor wordt de spier korter en dikker, en ga je lopen als een houten kast. Fit word je als je er evenveel conditietraining callisthenics bij doet, maar zolang je op je kont blijft zitten en monotoon en repetitief gewichten naar je toe trekt, word je niet sterker.

 

Bovendien werkt op zo’n manier met lichaam bezig zijn vervreemdend. Veel mensen die naar de sportschool gaan zijn vanuit een mentale intentie bezig met hun lichaam. Ze hebben een doel voor ogen, iets wat ze met hun lichaam willen. En dat is precies de omgekeerde wereld. Het lichaam moet een doel op zich zijn, en je moet ermee bezig zijn vanuit het willen bewegen en sporten an sich. Is het niet eigenlijk gek om op een bankje te zitten en je arm op een neer te zien bewegen? Je wordt zo ook een toeschouwer “hmmm kijk mijn spieren…”. Het gaat om het idee dat je grotere spieren krijgt en sterker wordt. Je bent vanuit een idee bezig met je lichaam.

Vind jij deze mannen en vrouwen hierboven er fit uitzien? Ze hebben grote spieren en geen vet, ja. Maar volgens mij houden ze nog geen honderd meter sprint vol. En kunnen ze geen goeie trap geven tegen een boxkussen. Als ze al kunnen bewegen dan… ze zien er wat stijfjes uit.

http://www.diegomallien.com/wp-content/uploads/2018/01/Sportschool.jpghttp://www.diegomallien.com/wp-content/uploads/2018/01/Sportschool-150x150.jpgDiederik MallienShortsBewegen is noodzakelijk. Intensief bewegen en sporten helpt om sterker en fit te worden en om te ontspannen. Maar veel mensen leven in de veronderstelling dat naar de sportschool gaan een vorm is van sporten waar je fit en sterk van wordt. Dit is een misvatting. Als je sport...Bezinning op het controversiële - Tijd voor een nuchtere beschouwing